Vi er månedens kor!

Månedens kor: Hommersåk skolekor

MÅNEDENS KOR: HOMMERSÅK SKOLEKOR

March 18, 2016
Månedens kor i mars er Hommersåk skolekor! Her kan du lese litt om koret og om musikalen “Avisguttane” som de skal vise fram i april.

Hommersåk skolekor ble stiftet i 1969, under ledelse av dirigenten for Ganddal Pikekor, Audun Vagle. Han brukte korister fra sitt kor til å lede de nye skolekorene rundt om i distriktet. Sigrun Hetland Vågane, Olaug Lie Bjelland og Eva Lindø var blant de første dirigentene i Hommersåk Skolekor. Senere fikk mange unge dirigenter prøve seg. Koret reiste på turer i nærdistriktet, og fikk også opptre på de store felleskonserter i Giskehallen under ledelse av Audun Vagle.

Fra 1982 – 1984 var koret ikke virksomt, men så tok Margunn Hetland Salte over som korets fraste dirigent, og denne jobben hadde hun i hele 25 år. Antall korister har i årenes løp variert mellom 10 til 45, og i disse dager har koret igjen nådd en topp med mer enn 40 korister. Koret øvde på Maudland skole mellom 1984 og 1994, og sidden på Kyrkjevollen Skole.  Fra 2011 har øvingssted vært på både Maudland Skole og på Riska Ungdomsskole.

De første årene drev dirigenten koret alene, men fra 90-tallet har det vært flere hjelpedirigenter/pianister med. Siden 2005 har Saulius Trepekūnas vært hjelpedirigent. Ruth Trepekūnienė har vært hoveddirigent siden høsten 2011. Hun var tidligere vikardirigent og også leder for aspirantkoret i flere år.

Hommersåk skolekor reiser ofte på tur, og koret har også vært på flere leirsteder. Vi har også deltatt på korfestivaler i Oslo, Bergen, Skånevik, Stavanger og Sandnes og vært på flere turer til Danmark, der koret har samarbeidet med danske kor. Våren 2009 reiste koret til Flekkefjord og Lindesnes, der vi var med på konsert i Fjellhallen ved Lindesnes fyr. Siden 2009 har vi også vært med på årlig fellesmønstring i Sandnes Kulturhus med varierende musikalske tema som vann, drømmer, sangglede og Afrika. I 2009 framførte vi musikalen “Avisguttane” i Hommersåk Grendahus. I 2013 var  årets store oppsetning “Det store bankranet”.

Avisguttane

17. og 18. april skal Hommersåk sette opp musikalen “Avisguttane” av Alan Menken og Jack Feldman på det lokale grendahuset. Ann Hocking har oversatt musikalen til lokal dialekt, og koret blir ledet av dirigent Ruth Trepekuniene. Musikalen er basert på enn sann historie:

I 1899 var gatene i New York fulle av avisgutter som solgte aviser for rike aviseiere. To aviseiere var Joseph Pulitzer og William Hearst. På hvert gatehjørne var det avisselgere som bydde fram avisene de hadde kjøpt for å selge videre. Mange av disse avisguttene, såkalte ”newsies” var fattige foreldreløse gutter eller barn som hadde stukket av hjemmefra. De opererte i gjenger, uten leder. Inntil en dag – da endret ting seg. Aviguttene går til streik mot aviseierne.

– Alle koristene synes dette er veldig spennende. De gleder seg stort til konserten! forteller Maren Øglend, som er korets styreleder. For noen av koristene er det også et gledelig minne fra tidligere år.

– Vi hadde samme musikalforestilling i 2009. De eldste koristene var også med den gangen, men da var de kun aspiranter. De gleder seg ekstra til å ha større roller denne gangen, forteller Øglend.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s